Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei (BNM), Dorin Dragutanu, considera ca Moldova poate atinge o crestere economica pe termen lung, in primul rand pe calea devalorizarii valutei nationale a Moldovei, precum si pe calea cresterii competitivitatii produselor si serviciilor. Guvernatorul BNM a facut aceste declaratii in cadrul business-forului care a avut loc, joi, la Chisinau.
“In Moldova, cresterea competitivitatii externe a intreprinderilor si a intreprinzatorilor poate fi atinsa, micsorand costul unic al fortei de munca. La nivel de politica de stat acest lucru poate fi atins prin intermediul a trei metode cunoscute pentru toti. Este vorba despre devalorizarea valutei nationale, micsorarea salariilor si cresterea productivitatii muncii“, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Dragutanu.
Potrivit presedintelui Comisiei parlamentare pentru economie, buget si finante, Veaceslav Ionita, intentiile guvernatorului Bancii Nationale din Moldova, Dorin Dragutanu, de a devaloriza valuta nationala, se vor rasfrange negativ asupra “paradigmei dezvoltarii economice a tarii“. Ionita a declarat ca in conditiile dezvoltarii Moldovei “prin intermediul suprasaturatiei producerii, adica prin intermediul investitiilor“, slabirea valutei nationale “este contraindicata“.
Devalorizarea leului va fi o catastrofa pentru populatie . De aceasta parere este deputatul in Parlament, Oleg Reidman, fost consilier prezidential. “Devalorizarea valutei nationale astazi ar duce direct la inflatie, la cresterea brusca a preturilor si tarifelor, precum si la inrautatirea nivelului de trai al populatiei“, a remarcat Reidman, specificand ca implementarea devalorizarii acum “va fi o catastrofa pentru populatia tarii“. In context, deputatul a comunicat ca acum nu este timpul potrivit pentru implementarea acestui instrument, deoarece acum “stabilitatea valutara si ratele de schimb valutar obiective fata de leul moldovenesc sunt mai importante decat devalorizarea lui“.
Totodata, Reidman a subliniat ca “dezvoltarea stabila a economiei nationale este posibila doar prin modernizarea ei structurala, prin dezvoltarea infrastructurii tarii, prin acumularea investitiilor, prin modernizarea tehnologica a intreprinderilor de producere, prin stabilitate politica si stabilitate in regulile de joc pe terenul economic“.
Igor Dodon: Dupa declaratiile guvernatorului BNM, piata valutara va intra in colaps
Fostul prim-vicepremier al Moldovei, ex-ministrul Economiei si Comertului, actualul deputat in Parlament, Igor Dodon, sustine ca declaratiile guvernatorului Bancii Nationala a Moldovei, Dorin Dragutanu, care intentioneaza sa atinga o crestere economica pe termen lung din contul devalorizarii valutei nationale a Moldovei, “manifesta o incompetenta totala“ a acestuia. “Aceasta este o incompetenta totala din partea unui conducator al Bancii Centrale, deoarece de obicei, dupa asa declaratii, de fapt, piata valutara intra in colaps. Eu sper ca in Republica Moldova acest lucru nu se va intampla“, a declarat Dodon.
Totodata, potrivit ex-ministrului Economiei si Comertului, “devalorizarea monedei nationale la aceasta etapa va duce la cresterea in lant a preturilor la toate produsele si serviciile“. “De fapt, se va intampla ceea ce s-a intamplat la inceputul anului curent, dupa devalorizarea facuta tot de Dragutanu in luna decembrie 2009. Este o greseala enorma“
Potrivit deputatului, “pe termen lung, promovarea exporturilor depinde nu numai de devalorizare“. “Promovarea exporturilor pe termen lung, depinde in mare masura de competitivitatea produselor autohtone, ceea ce tine de calitate, pret si deschiderea pietelor externe, care la moment, ca urmare a incompetentei actualei guvernari, au inceput sa se inchida“.
Dragutanu, in varsta de 36 de ani, nu are experienta in activitatea bancara, insa a fost numit in functia de guvernator al BNM din partea Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Leul moldovenesc, fiind introdus in circulatie in luna noiembrie 1993, a fost recunoscut drept una dintre cele mai stabile valute.
Комментариев нет:
Отправить комментарий