среда, 15 февраля 2012 г.

Puterea Judecătorească RM sau Memorie de scurtă durtă a Moldovenilor


Sunt îndegnat de faptul că poporul Moldovenesc nu sa săturat să mănînce catlete alianței, dezvoltînd o memorie de scurtă durată. Societate civilă sa transformat întro turmă condusă de ciobeni analiști, care în fie care seară, prin diferite zombi posturi, scurtează memoriea cetățenilor hrănind cu promisiuni (catlete),răbdați, la orizont deja se vede europa, răbdați, încă puțin și totul va fi bine.


Din cauza acestui brainwashing noi deja am pierdut una din cele trei puteri ai statului. Puterea Judecătorească.

Ce sa întâmplat şi unde am ajuns?
Începînd cu declanșarea războiului oligarhic, sa răzbătut la suprafaţa opiniei publice faptul că funcţia de procuror general ar fi făcut obiectul unei tranzacţii politice în valoare de 2 milioane de euro. Dacă anunţul ar fi venit dinspre opoziţie sau dinspre societatea civilă, am fi avut motive să ne îndoim serios de acest fapt, dar cum înşişi „aliaţii pentru integrare europeană” s-au scăpat cu vorba, nu avem temeiuri să nu-i credem.  Cum sa aflat, vînzătorul postului de procuror general a fost Serafim Urechean (Serafică fără frică) iar cumpărător a devenit liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc (păpușar).

După bună afacere cu procuratura de milioane a venit rândul sistemului judecătoresc. Stăpânul procurorului de milioane a luat-o încetişor, ajungînd peste Curtea de Apel. Omul său de încredere a fost plasat în fruntea acestei instituţii şi numele acestuia este Ion Pleşca, care vine din brigada lui Serafim Urechean (cel fără frică). Despre această tranzacţie nimeni nu cunoaşte care a fost valoarea şi costurile reale ale tranzacţiei, dar nea rămas puțin de așteptat, vom afla detalii după următoare ceartă în Alianţă.
Procuratura şi Curtea de Apel nu au fost de ajuns. Aşa cum avem de a face cu un om de afaceri, oligarh, justiţia în afaceri a devenit un domeniu de preocupare. Din cauza că nu sa putut monopolizarea a întregului sistem instanţelor judecătoreşti economice, s-a găsit o soluţie mai ieftină: acesta a fost abolit. Ghimpu(jurist), dependent de Plahotniuc(păpușar), nu a trebuit convins prea mult în acest sens, iar Filat(cel harnic), în partea în care este şi el oligarh, a fost de-a dreptul interesat.

Cei doi multimilionari, Filat şi Plahotniuc, şi-au dat mâna când a fost vorba de lichidarea instanţelor judecătoreşti economice. Între ei sa început razboi (reglări de conturi) când a ajuns rîndu la Curtea Constituţională. Aici bătălia a fost mai lungă, strategiile bine elaborate, tacticile când mai subtile, când aplicate „pe uliţa mare”, dar finalul a fost clar: Alexandru Tănase, numărul 2 în partidul lui Filat, a avut şi el soarta procurorului general. Mai întâi, Tănase junior s-a desprins politic de Filat, apoi, Tănase senior a pus tunurile pe premierul milionar, cântând în struna „prim-vicespicherului” multimilionar, mai apoi au venit scandalurile mediatice care l-au făcut praf pe Pulbere, şi Alexandru Tănase a ajuns preşedinte al Curţii Constituţionale. Se vede că Filat a pierdut acest război. Se vede cum prim ministru în ultima vreme se stărue să numai redice tema asupra păpușarului. Ba mai mult, prim ministru a cerut scuze de la Plahatniuc fiind numit păpușar.
Oligarhizarea justiţiei nu se putea opri aici. Din când în când vânturile mediatice au încercat să o fâlfâie către Curtea Supremă de Justiţie, dar acolo aceasta s-a lovit de Muruianu. Muruianu a avut soarta lui Pulbere. La 7 februarie, locul acestuia a fost luat de Mihai Poalelungi, prietenul lui Alexandru Tănase şi, din 2008, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Ce fel de decizii va produce un asemenea sistem? Care va fi calitatea actului de justiţie în Republica Moldova? Cine are de câştigat şi cine de pierdut?

P.S. Cu părere de rău cetățenii au uitat că puterea în stat aparține nouă, poporului Moldovenesc. Și nici decum puterea nu aparține lui Plahotniuc sau lui Filat. Jos Alianța!


1 комментарий: