Miful lui Filat privind liberalizarea regimului de vize cu UE în 2012
În perioada 24-25 ianuarie 2011, comisarul pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene, Cecilia Malmström, s-a aflat într-o vizită oficială la Chişinău. Demnitarul european a avut o agendă cu adevărat încărcată, cu un lung şir de întâlniri, toate relatate cu mare pompă de către presa guvernamentală, în special de către Moldova 1. Scopul vizitei a fost „prezentarea oficială a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană” şi transmiterea lui, la fel de oficială, din mâinile comisarului european în cele ale premierului moldovean.
Totodată, pe parcursul aflării în Republica Moldova, doamna Cecilia Malmström s-a întâlnit cu toţi oficialii moldoveni de prim-rang, a vizitat Centrul pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane, Centrul de Plasament Temporar al Străinilor şi Centrul Comun de Vize. Despre toate aceste „evenimente cruciale” pentru Republica Moldova a relatat până în cele mai mici detalii presa controlată de putere, atât publică, cât şi privată.
De fapt, ce s-a întâmplat? Pentru ce s-a făcut atâta pompă, atâta gălăgie? Pentru un nimic! Funcţionarii de la Uniunea Europeană au catadicsit, în sfârşit, să-i ofere şi Republicii Moldova Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE, care conţine un şir de reforme pe care trebuie să le îndeplinească ţara noastră pentru ca noi să putem călători într-un viitor imprevizibil în Uniunea Europeană, fără a avea nevoie de vize. În cadrul conferinţei de presă, Cecilia Malmström a declarat franc că nu poate să ne spună peste câţi ani Uniunea Europeană va ridica vizele pentru moldoveni. Deci, nu s-a întâmplat nimic. Pentru „destinul european al Republicii Moldova”, cum îi place lui Filat să spună, acest megaeveniment nu este decât un pârţ, dacă stai să te gândeşti că vecinul nostru din Est, Ucraina, a primit acest plan acum jumătate de an, iar Rusia a transmis Uniunii Europene un proiect privind acordul anulării regimului de vize încă în vara anului trecut, în cadrul celui de-al 25-lea summit Rusia-UE, care a avut loc la Rostov pe Don. Ce să mai vorbim de Serbia, Muntenegru şi Macedonia, cărora UE le-a ridicat vizele în 2009, până şi Albania, şi Bosnia şi Herţegovina au scăpat anul trecut de vize.
De ce s-a făcut atunci atâta tămbălău, de ce s-a organizat acest spectacol de prost gust, plătit din banii contribuabilului moldovean care, iată!, deja nu mai e în stare să-şi plătească factura la încălzire şi la consumul de gaze naturale? Doar pentru bucuria masochistă de a anunţa că Uniunea Europeană ne-a înaintat în mod oficial condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a călători fără vize în Uniunea Europeană şi pe care nu se ştie dacă Republica Moldova, cu actuala ei clasă guvernantă, le va îndeplini în următorii 5-10 ani? Oare acest lucru nu putea fi organizat într-un cadru restrâns şi modest, cu un buget auster, aşa cum sunt austere salariile şi pensiile moldovenilor?
A! premierul Filat şi-a dorit acest spectacol ca să ne arate tuturor ce bun prieten este el cu cei de la Uniunea Europeană, că el este alesul, el este unsul. Şi premierul poate fi înţeles, căci nu are altceva cu ce se lăuda, pentru că nu o să se laude cu sărăcia din ţară, cu preţurile care cresc ca pe drojdii, cu contrabanda cu ţigări, cu salariile mizerabile pe care le primesc cetăţenii acestui stat. Iar mai-marii de la Bruxelles au acceptat să-i ofere lui Filat acest spectacol cu focuri de artificii pentru că încă mai cred că premierul le exprimă interesele. Poate o fi aşa, poate că Filat exprimă interesele Bruxelles-ului, dar, în mod sigur, nu şi pe cele ale cetăţenilor Republicii Moldova.
Am urmărit cu atenţie declaraţiile făcute de Cecilia Malmström la Chişinău şi nu am înregistrat o asemenea apreciere făcută de domnia sa, aşa că nu suntem siguri că respectivul citat corespunde realităţii, ar putea fi o exagerare mediatico-propagandistică a presei de stat. Însă, dacă doamna Cecilia Malmström a vorbit totuşi despre „ţara de succes - Republica Moldova”, trebuie să constatăm că ea este complet dezinformată cu privire la ceea ce se întâmplă aici. Nu ne rămâne decât să constatăm că oficialul european nu cunoaşte că, în urma guvernării fantastice a lui Filat, peste 70 la sută din cetăţenii acestei ţări se află sub pragul sărăciei, că nu au cu ce să-şi încălzească locuinţele, suferă de foame şi de boli. Doar oligarhii prosperă în ţara asta şi politicienii care îi slujesc pe aceştia. Iar Vladimir Filat prosperă la pătrat pentru că el este şi oligarh, şi politician care îi serveşte pe alţi oligarhi.
Комментариев нет:
Отправить комментарий