суббота, 11 августа 2012 г.

Ați votat extrema dreaptă? Poftim!


Liderii coaliţiei de guvernare din Grecia au ajuns la un acord privind planul de austeritate cerut de creditorii internaţionali. Atena va face economii de 11,5 miliarde de euro în 2013 şi 2014 prin reduceri de salarii, pensii şi alte beneficii sociale. Măsurile au fost convenite după mai multe zile de discuţii şi vor fi prezentate reprezentanţilor creditorilor internaţionali, aflaţi la Atena din data de 24 iulie.



Liderii celor 3 partide din coaliţia de guvernare a Greciei vor face pe plac creditorilor internaţionali, arată The Money Channel. Chiar şi socialistul Evangelos Venizelos, care insistase pe ideea amînării unora dintre măsurile de austeritate pentru 2015 şi 2016, a cedat pînă la urmă.

“Primul ministru a propus să existe un acord asupra faptului că o condiţie pentru ca Grecia să rămînă în zona euro şi să aibă posibilitatea de a negocia în continuare este un nivel al tăierilor bugetare de 11,5 miliarde de euro. Propunerea a fost acceptată”, a precizat ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras.
 Premierul Antonis Samaras şi ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras, au declarat că nu vor să pună în discuţie cu creditorii internaţionali renegocierea planului de finanţare înainte ca Grecia să îşi recîştige credibilitatea, după doi ani de ratare a ţintelor şi încălcare a promisiunilor.

“În orice caz, toată lumea a fost de acord că povara asupra claselor sociale vulnerabile trebuie să fie redusă. Noi nu vom lua măsuri care să împovăreze şi mai mult societatea”, a spus liderul Partidul Democrat, Fotis Kouvelis.

Grecia este presată de timp să obţină bani din acordul de salvare de 130 de miliarde de euro, semnat cu FMI, CE şi BCE. Şi asta deoarece are de rambursat în august datorii de 3,2 miliarde de euro. Troica creditorilor internaţionali aflată la Atena trebuie să decidă dacă deblochează sau nu o nouă tranşă de împrumut, în funcţie de progresul reformelor la care Grecia s-a angajat.

Комментариев нет:

Отправить комментарий