воскресенье, 25 марта 2012 г.

Strategie Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020”



  

Pe 21 martie, prin hotărâre de Guvern a fost aprobată o nouă Strategie Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020”.  Ce avem în realitate?! Guvernul Filat în timp de 3 ani a adus Moldova că fiecare al zecelea moldovean suferă de foame, 4 din 10 moldoveni duce lipsă de apă potabilă!
 
Secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, a declarat că, spre deosebire de documentele strategice anterioare (Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei şi Strategia Naţională de Dezvoltare), elaborarea noii strategii de dezvoltare a avut la bază o altă abordare, focusată pe „rezolvarea problemelor critice care împiedică creşterea economică calitativă şi incluzivă a ţării, bazată pe o analiză a constrângerilor”. „Schimbarea paradigmei de dezvoltare, despre care se discută intens în societate, se va realiza prin stimularea investiţiilor, şi anume prin înlăturarea barierelor critice care constrâng activitatea economică”, a specificat Victor Bodiu.

 Strategia „Moldova 2020” are 7 priorităţi de dezvoltare, pe care nici nu merită să le enumerăm pentru că, oricum, sunt aproape la fel ca şi priorităţile stabilite în  strategie mai veche şi, sunt convins, că vor rămâne doar literă moartă, nu vor fi implementate decât poate în proporţie de un procent-două. Deja este clar că această strategie va fi elaborată şi apoi aprobată, făcându-se mult zgomot în mass-media, doar pentru a prosti electoratul, pentru a produce impresia că guvernanţii muncesc, că ei depun eforturi supraomeneşti pentru a combate sărăcia, injustiţia din ţară, în stil propagandistic PLDM-ist!

Cine va efectua această Strategie Națională de Dezvoltare?! Acești soldați ai armatei de reformatori, așa numită noua birocrația, cu cunoştinţe, acumulate la seminariile şi training-urile finanţate de Soros. Mari adepți ai modelului liberal vestic.

Întâmplarea face ca, în ajunul zilei în care Guvernul Filat a aprobat în mod atât de solemn şi eroic noua strategie de dezvoltare a Republicii Moldova, pentru o perioadă de tocmai 8 ani, marţi, 20 martie 2012, Ministerul Sănătăţii să difuzeze un comunicat de presă consacrat Zilei mondiale a Apei, care este marcată în fiecare an pe data de 22 martie. Şi iată că din comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii, care este bazat pe date statice concrete, nu pe estimări supte din deget, aflăm că peste 40 la sută din populaţia Republicii Moldova duce lipsă de apă bună de băut, iar fiecare al zecelea cetăţean suferă de foame. Reproducem acest alineat din comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii exact în forma în care ne-a fost difuzat: „În Republica Moldova, 41% din populaţie nu are acces la sisteme îmbunătăţite de apă potabilă, iar 10% suferă din cauza insuficienţei de produse alimentare. Ponderea probelor neconforme la sursele de apă centralizate subterane în anul 2011 a constituit 75,1 %, comparativ cu 67,79 % în 2010. În special, se atestă o stare nesatisfăcătoare în alimentaţia cu apă potabilă a populaţiei în oraşele Nisporeni, Străşeni, Hânceşti, Căuşeni, Teleneşti, Făleşti, Donduşeni”.

După 3 ani de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, am ajuns în situaţia să avem aproape jumătate din populaţia ţării care duce lipsă de apă potabilă şi unu din 10 cetăţeni suferind de foame. Şi acum, Guvernul Filat aprobă o nouă strategie de dezvoltare, una sterilă, care nu va fi pusă în aplicare, pentru că Executivul este incapabil să ducă ceva la bun sfârşit, incapabil pentru orice acţiune concretă şi, în general, incapabil să muncească. Dacă Executivul, dar şi Parlamentul, ar fi dorit cu adevărat să schimbe situaţia, atunci ar fi realizat măcar ceva-ceva din prevederile vechilor strategii, din vechile promisiuni şi angajamente. Aşa însă, guvernanţii fac noi promisiuni, care nu sunt urmate de acţiuni, de fapte. Astfel, peste câţiva ani, vom ajunge să constatăm că procentul celor care suferă de foame a mai crescut de câteva ori în ţara noastră, în Republica Moldova, care este o ţară agricolă şi care, în condiţiile unei administraţii eficiente şi echitabile, ar putea fi Raiul pe pământ.

P.S. Site-ul special al Partidului Liberal Democrat al lui Vladimir Filat dedicat combaterii sărăciei în Moldova nu mai funcționează. Lansat în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate în luna octombrie 2010 site-ul anti-saracie.md nu mai este accesibil. Numele de domeniu pentru site nu mai funcționează de aproape cinci luni și, la moment, poate fi cumpărat de orice doritori prin sistemul dns.md.


Комментариев нет:

Отправить комментарий