пятница, 14 декабря 2012 г.

„The Economist”: Moldova încă nu este „o poveste de succes”

Prim-ministrul Vladimir Filat a plecat la Bruxelles, pentru a prezenta primul raport de implementare a condiţionalităţilor fazei II a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. În baza raportului, o misiune a Uniunii Europene urmează să sosească la Chişinău pentru a stabili perioada liberalizării regimului de vize de către UE pentru Republica Moldova.

În cadrul vizitei au fost stabilite întrevederi cu Catherine Ashton, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, şi cu comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Totodată, presa străină atenţiona, chiar în ajunul vizitei premierului Filat, că Moldova încă nu a devenit „o poveste de succes”, iar moldovenii nu ar trebui să se aştepte la evoluţii spectaculoase în timpul apropiat.
Aprecierile se conţin într-un articol  publicat de „The Economist” cu o zi înainte de prezentarea la Bruxelles a raportului referitor la reformele efectuate de Guvernul moldovean. Potrivit publicaţiei, Moldova a devenit, indubitabil, o destinaţie populară pentru liderii europeni, dar nu poate fi numită încă cu certitudine “o poveste de succes”.

„The Economist” menţionează că Moldova are încă multe probleme. Această ţară este una dintre cele mai sărace din Europa, chiar dacă beneficiază de cel mai mare sprijin în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, care se cifrează la 41 de dolari pe cap de locuitor. Corupţia înfloreşte, iar problema transnistreană rămîne nerezolvată, în ciuda progreselor obţinute în acest an. Timp de trei ani, pînă în luna martie a acestui an, Moldova nu a avut preşedinte.

„The Economist” mai constată că în pofida declaraţiilor optimiste ale unor diplomaţi europeni cu privire la aderarea Moldovei la UE, moldovenii nu ar trebui să spere că anumite lucruri se vor întîmpla foarte curînd.
Agenţia de ştiri aminteşte că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, s-a arătat rezervat în afirmaţiile sale cu privire la perspectivele Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Aflat în vizită la Chişinău la 30 noiembrie, oficialul european a declarat că, în prezent, nu este indicat să se vorbească despre o dată concretă de aderare, dar că Moldova deja este o ţară europeană. Barroso a menţionat că acum Moldova trebuie să-şi concentreze eforturile pe continuarea reformelor pentru a atinge valorile pe care este clădită Uniunea Europeană.

Комментариев нет:

Отправить комментарий