Alegerile au trecut, deci cresc preţurile. Lucrul acesta era de aşteptat, a ţinut cu dinţii de preţuri, până s-au văzut dincolo de ziua de 28 noiembrie. Apoi – măcar potopul!
Câteva companii petroliere i-au solicitat zilele trecute Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică aprobarea majorării preţului la carburanţi. Astfel, litrul de benzină si motorină va costa cu 80 de bani mai mult decât până acum, iar gazului lichefiat s-a scumpit cu 40 de bani metrul cub.
Luni, 6 decembrie, staţiile PECO au afişat preţuri cu 4-5% mai mari la carburanţi, litrul de benzina cu cifra octanica 95 ajungând să coste 14. 95-15.00 lei, iar cel de motorină - 13.40-13.60 de lei. Potrivit importatorilor de produse petroliere, majorarea este cauzată de creşterea preţului petrolului la bursele internaţionale, care a atins cota maximă din ultimii doi ani.
Aceste scumpiri ar putea condiţiona alte majorări ale preţurilor în sectorul transporturilor de mărfuri şi de pasageri. Este deja a cincea scumpire a carburanţilor în acest an, ultima producându-se în iunie 2010. Probabil, această „dezlegare” la majorare s-ar fi dat ceva mai devreme, dacă nu am fi avut alegeri parlamentare tocmai acum. Astfel că, imediat după scrutin, preţurile au trebuit ajustate la noile condiţii de pe piaţa petrolieră. Precizăm că unii dintre politicienii care au acces în noul Parlament sunt implicaţi în afaceri de importare şi realizare a produselor petroliere. Printre cei cu interese ar fi şi preşedintele liberal, Mihai Ghimpu, care deţine cota-parte de o treime în reţeaua de benzinarii SRL Eurosim. Nu este străin de sectorul petrolier nici Vladimir Plahotniuc, vicepreşedintele „Petrom-Moldova”.
De la 1 ianuarie 2011, va creşte, cu 10-15 la sută, şi costul gazelor naturale importate în Republica Moldova. Acesta va ajunge de la preţul actual de 264 de dolari pentru o mie de metri cubi până la 290-310 dolari, a anunţat preşedintelui companiei moldo-ruse „Moldovagaz", Alexandru Gusev. Majorarea se explică prin faptul că, potrivi contractului de livrare, începând cu anul viitor, ţara noastră va cumpăra gazele la preţul mediu european şi nu va mai beneficia de un coeficient de reducere, ca până în prezent.
Scumpirea gazelor importate va conduce inevitabil la majorarea tarifelor pentru consumatorii finali şi, implicit, se va scumpi energia electrică şi termică. Aceste majorări vor atrage după sine şi alte scumpiri în lanţ, care se vor face resimţite, cel mai probabil, imediat după sărbătorile de iarnă.
Комментариев нет:
Отправить комментарий