среда, 23 февраля 2011 г.

Criza Alimentară

Situaţia din Lume

Organizaţia pentru Alimenţaţie şi Agricultură avertizează că, în ianuarie, preţurile alimentelor au ajuns pentru a doua lună consecutiv la un nou maxim. Riscul intrării într-o criză alimentară creşte în fiecare zi. Recoltele sub aşteptări din 2010 au un efect mai mare decât se anticipase, iar inflaţia atinge cote tot mai înalte. 
Preţurile alimentelor au ajuns la un nou nivel-record în prima lună a acestui an, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU. Situaţia este cu atât mai alarmantă pentru că, în luna decembrie, economiştii FAO au anunţat acelaşi lucru. Scumpirea alimentelor de bază (cu majorări semnificative de preţuri la grâu, zahăr, carne şi produse lactate) a dus lumea în pragul izbucnirii unei noi crize alimentare, avertizează analiştii.

PESTE NIVELUL DIN TIMPUL CRIZEI ALIMENTARE 

Indicele pentru alimente al FAO, care este calculat pe baza preţului grâului, porumbului, produselor lactate, zahărului şi al cărnii, a crescut cu 3,4% faţă de luna decembrie, ajungând la 231 de puncte. Ianuarie a fost cea de-a şaptea lună consecutivă de creştere. Practic, în afară de carne, toate categoriile de alimente pe baza cărora se calculează acest indice s-au scumpit luna trecută. La apogeul crizei alimentare din urmă cu doi ani, în iunie 2008, valoarea maximă al acestui indice a fost de 213,5 puncte. „Preţurile ridicate vor persista în lunile următoare", a declarat Abdolreza Abbassian, economist-senior al FAO. Acum, cel mai important motiv de îngrijorare la nivel mondial este scumpirea cerealelor. 

Preţul grâului va continua să crească, în contextul inundaţiilor din Australia, unul dintre principalii exportatori mondiali. În intervalul iunie - decembrie 2010, preţul grâului s-a dublat. Secetele şi incendiile din Rusia (al treilea exportator mondial de grâu) urmate de decizia statului de a sista livrările externe, sunt principalul motiv al acestei scumpiri.

POLITICIENII CAUTĂ SOLUŢII   

Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale, le-a cerut liderilor politici să „pună mâncarea pe primul plan", informează BBC. La sfârşitul lunii trecute, miniştrii Agriculturii din 48 de state au cerut ajutorul ţărilor G20 pentru a proteja populaţia de scumpiri şi speculă.


  
 Situaţia în Moldova


Cabinetul de ministri a decis să nu mai permită exportul de grîu din Moldova din cauza creşterii de trei ori a tranzacţiilor de acest tip din ultima vreme, pentru a preveni o eventuală criză a pîinii.

Potrivit ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, este vorba despre o masură necesară, altfel Moldova ar fi putut rămîne fără grîu şi ar fi fost pusă în pericol securitatea alimentară din ţară. Restricţiile nu vor afecta şi porumbul, unde situaţia va fi monitorizată de minister, însă exporturile vor fi în continuare posibile.

Anterior, Vasile Bumacov, a declarat că toate calculele arată că o scumpire a pâinii este inevitabilă, indiferent de deciziile pe care le-ar adopta autorităţile. Potrivit lui Bumacov, de vină este creşterea semnificativă a preţului la grîu şi făină, care a fost provocată de tendinţele de pe pieţele internaţionale.

Conform datelor prezentate de ministru, în prezent stocurile de grîu alimentar constituie 135 mii tone, deşi necesităţile pînă la recolta nouă sunt de circa 140 mii tone. Potrivit ministrului, dacă exportul de grîu va continua fără restricţii, Republica Moldova riscă să rămână fără grâu pentru panificaţie şi, peste câteva luni, va fi nevoită să importe grîu, dar la preţuri cu 30-40% mai mari.

Ministrul a fost însă contrazis de exportatori, care susţin că în depozitele agricole sînt cantităţi suficiente de grîne şi că în nici un caz nu ne paşte pericolul unei crize a pîinii. Deşi exportatorii şi producătoriii de cereale la fel nu exclud o scumpire a pîinii, aceştia susţin că cauza reală nu ar fi deficitului de grîu aşa cum susţine reprezentantul Guvernului, ci scumpirea excesivă a resurselor energetice, îndeosebi a benzinei şi motorinei.  

  

Комментариев нет:

Отправить комментарий