среда, 2 марта 2011 г.

Declanşarea războiului Oligarhic

Premierul Filat i-a expediat o dispoziţie ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, prin care îi cere să stopeze intenţiile „Moldtelecom” cu privire la modificarea tarifelor la serviciile de telefonie fixă anunţate pentru luna viitoare.
În document, Filat îl învinuieşte Ministerul Economiei, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) de complicitate cu Moldotelecom pentru „a realiza aşa numitul program de „rebalansare a tarifelor la serviciile de telefonie fixă", acţiuni de altfel ilegale, necoordonate cu Guvernul”.


Filat îi cere lui Lazăr să convoace şedinţa extraordinară a consiliului societăţii, cu includerea în ordinea de zi a chestiunii privind anularea deciziei Consiliului societăţii SA "Moldtelecom" din 20 decembrie 2010 privind aprobarea tarifelor la telefonia fixă.

Anterior, Filat a cerut ANPC şi ANRCETI să determine clar poziţia Moldtelecom pe piaţa de telefonie fixă, iar până atunci să fie sistată orice majorare de tarife la telefonia fixă. 

Trebuie subliniat că grija lui Filat, ca şi a altor reprezentanţi ai guvernării, este opţională. Valul de scumpiri care a lovit Moldova, inclusiv la produse alimentare şi energetice, nu a stîrnit nici a zecea parte din indignarea provocată liderului liberal-democrat de intenţia de a ridica tarifele la serviciile de telefonie fixă.

 Interesul premierului, pe de o parte, şi ministrului economiei, pe de altă parte, se explicăcă prin intenţia de a privatiza, adică a vinde unor străini, una dintre cele mai mari întreprinderi moldoveneşti – Moldtelecom.

Filat, cu bogata sa experienţă în ale privatizării, cunoaşte că preţul întreprinderii este determinat şi de venitul pe care îl produce, cele mai ieftine fiind unităţile de producţie învechite, adică care necesită mari investiţii, şi cele aflate pe calea falimentului. Astfel, în cazul nostru, preţul la serviciile de telefonie fixă poate creşte numai după privatizarea Moldtelecom-ului.


Amintim că în spatele lui Filat se află grupuri oligarhice din România conduse de către Dinu Patriciu. Din cercul apropiat al lui Patriciu face parte fostul prim-ministru Ion Sturza, deosebit de activ în susţinerea AIE-2 şi a PLDM-ului în calitate de monopolist al alianţei. 

Gruparea Patriciu-Sturza are importante legături de interese în Europa (mai ales Germania) şi SUA.


La rîndul său Lazăr face parte din aceeaşi grupare oligarhică cu Plahotniuc, şeful Partidului Democrat. Această grupare are relaţii extinse în România. 

Valoarea Moldtelecom-ul va provoca şi în continuare mari disensiuni în rîndul coaliţiei de guvernămînt. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий