пятница, 17 декабря 2010 г.

Ghimpu: „kolhoz”

 









Ghimpu: „Discuţiile sînt ca în kolhoz”
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, nu este mulţumit de oferta făcută de PLDM. Potrivit politicianului, liberal-democraţii vor 54% din fotoliile din Guvern.


„În acest caz, PL şi PD îi revin 46% din Executiv. Asta înseamnă că Filat va avea toată puterea în mâini. Noi nu vrem să ne întoarcem în trecut. Nici eu, nici Lupu nu vrem să fim din nou izolaţi”, a declarat Ghimpu, în cadrul emisiunii „Fabrika”, la Publika TV. Ghimpu a dezvăluit că şi la crearea Alianţei pentru Integrare Europeană împărţirea ministerelor nu a fost tocmai echitabilă. Alianţei Moldova Noastră i-au revenit doar două ministere. Atunci, spune Ghimpu, PL i-a cedat AMN-ului un minister.

  Preşedintele liberal consideră că nici la repartizarea celor trei funcţii-cheie în stat nu se poate vorbi de egalitate. „Funcţia de premier nu poate fi comparată ca pondere cu cea de preşedinte. Premierul are mai multe resurse la dispoziţie, decît şeful statului. Eu, spre exemplu, nu am putut pleca în deplasări oficiale peste hotare din cauza bugetelor mici de la Parlament şi Preşedinţie. Uneori am fost nevoit să scot bani din buzunar pentru a achita cheltuielile de deplasare ale membrilor delegaţiilor”, susţine Ghimpu.

Potrivit lui, în cadrul negocierilor s-a ajuns la concluzia că e nevoie de echilibru la repartizare funcţiilor, pentru ca nici un partid să nu poată deţine puterea.

Referindu-se la discuţiile care se poartă acum între PLDM, PD şi PL, preşedintele liberalilor le-a calificat ca fiind mai grele decât în kolhoz.  


„Pe de o parte se declară că se vrea alianţă, iar pe de altă parte se aruncă tot felul de cuvinte ofensatoare, că PL s-a vândut PD-ului, că Lupu e trădător. Dacă vrem să facem alianţă, trebuie să fim mai calculaţi”, a mai declarat Ghimpu, subliniind că informaţiile făcute publice ieri de Vlad Filat despre împărţirea funcţiilor la întâlnirea dintre PD şi PL sunt nişte speculaţii.

În opinia lui, o alianţă de centru-stânga ar fi urîtă de tot: „Mirele de la Bruxelles nu va mai vrea mireasa de la Chişinău”, a conchis Ghimpu.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий