пятница, 17 декабря 2010 г.

Parola? – „Votaţi stejarul!”

Şantaj, presiuni, trădare, răzbunare – sunt calificativele cele mai frecvent întrebuinţate, cu referire la negocierile de constituire a noii alianţe de guvernământ. Cu această ocazie, foştii parteneri îşi etalează toate frustrările, nemulţumirile, ostilităţile acumulate în mai bine de un an de zile şi dau totul din casă. Tot ce a fost ţinut sub tăcere, cu dinţii încleştaţi de ură, în numele şi de dragul puterii, este scos acum la iveală şi aruncat, în porţii generoase, către public. 
Anterior, ne referisem şi noi la modul în care premierul şi-a „asumat” calculatoarele, donate de statul chinez, care au fost instalate în căminele studenţeşti tocmai în toiul campaniei electorale. Iată că zilele acestea preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a mai deschis nişte paranteze şi a acuzat Guvernul Filat de faptul că a deturnat aceste calculatoare, destinate iniţial Parlamentului şi Preşedinţiei. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Publika TV, Ghimpu afirmând că a solicitat cele 500 de calculatoare, dar Executivul nu a dorit să le dea. După cum am presupus şi noi, demersurile pentru aceste ajutoare au fost făcute încă de guvernarea comunistă or, parcurgerea tuturor etapelor durează ceva timp. Iată ce a spus interimarul referitor la acest episod: „După devastarea Preşedinţiei şi a Parlamentului, Voronin a trimis o scrisoare către Guvernul chinez, în care a cerut calculatoare pentru aceste instituţii. În rezultat, o parte din acestea au ajuns în cămine, în timpul campaniei electorale”. O fi ei răi comuniştii, dar dacă te ajută să mai acumulezi nişte voturi, treci peste resentimente.
 
Solicitat de agenţia UNIMEDIA să comenteze aceste afirmaţii, consilierul pe probleme de tineret al primului ministru, Tudor Darie, a spus că afirmaţiile lui Mihai Ghimpu reprezintă doar o jumătate de adevăr. „Pot să confirm că iniţial toate calculatoarele din asistenţa chineză urmau să ajungă la Parlament şi Preşedinţie. Doar că, între timp, lotul necesar de computere pentru Parlament şi Preşedinţie a fost acoperit integral de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Astfel, computerele chineze urmau să primească o altă destinaţie. După lungi discuţii cu consilierii domnului Ghimpu, s-a convenit ca respectivele calculatoarele să fie oferite studenţilor în cămine”. Darie a mai precizat că acuzaţia precum că lotul de calculatoare ar fi fost oferit în campania electorală este incorectă, deoarece hotărârea de Guvern a fost adoptată la 29 noiembrie, a doua zi după alegerile parlamentare, iar pentru aceasta au votat toţi miniştrii din cabinetul Filat.

Aici am putea spune şi noi că tânărul consilier trişează uşor, iar adevărul lui este tot unul spus doar pe jumătate. Hotărârea de guvern o fi fost ea adoptată pe data de 29 noiembrie, dar deja post-factum, pentru a consfinţi nişte acţiuni întreprinse deja. Le amintim celor care au uitat, inclusiv domnului Darie, că primele săli de calculatoare, în câteva cămine studenţeşti, au fost inaugurate, cu mult fast, discursuri pompoase şi presă cât cuprinde, încă în data de 25 noiembrie, cu participarea premierului şi a consilierului său. O hotărâre privind dotarea căminelor studenţeşti cu calculatoare a fost luată de Executiv în data de 3 noiembrie, iar Tudor Darie ne informa cu mult optimism pe blogul său: „Acţiunea se va implementa nu doar până, dar şi după 28 noiembrie, ca într-un termen cât mai scurt toate căminele de pe tot teritoriul Republicii Moldova să fie conectate la Internet, iar studenţii să beneficieze de servicii gratuite sau la costuri minime. “Prietenii” noştri vor fi surprinşi de cât de rapid ne vom mişca în această direcţie.”

Chiar suntem curioşi şi noi să ştim, care prieteni? Or, prezenţa ghilimelelor ar sugera că, totuşi, nu ar fi chiar prieteni.

Şi un ultim detaliu referitor la acest subiect. El nu poate fi probat, dar facem trimitere la discuţiile unor tineri pe reţelele de socializare, tineri pe care nu avem de ce să nu-i credem. Astfel, mai mulţi studenţi au scris că, la instalarea calculatoarelor în căminele de la ASEM, pe data de 25 noiembrie, parola de acces era „Votaţi stejarul”. Aşa da, „prietenii” au avut de ce să fie surprinşi.

Iar suporterii lui Filat care încearcă să ne convingă din răsputeri de altruismul, onestitatea şi dezinteresarea premierului liberal-democrat ar trebui să ne mai amintească şi de felul în care a dispus acesta de casele şi banii destinaţi sinistraţilor din zonele afectate de inundaţii, împărţindu-le ca pe nişte bunuri din propriul buzunar, de compensaţiile sociale destinate pensionarilor şi oamenilor cu venituri mici, pentru care premierul şi-a angajat răspunderea şi care au fost distribuite „ca cadouri” din partea partidului „verde”.


Şi chiar dacă se zice că vom avea parte de geruri năprasnice în iarna aceasta, chiar dacă adoptarea bugetului este aşteptată pe la paştele cailor, chiar dacă preţurile au luat-o razna, e bună la ceva şi tergiversarea tratativelor, pentru că altfel cum am mai afla şi noi câte ceva despre politicienii care ne-au guvernat în dosul unei alianţe de beton?

                                                                                          Ioana FLOREA

Комментариев нет:

Отправить комментарий