суббота, 11 декабря 2010 г.

Programul „Prima Casă”

Doar 71 de dosare au fost depuse până în prezent la preturile de sector pentru a participa la programul „Prima Casă”, iniţiat de Primăria capitalei. La o lună de la demararea procesului de depunere a actelor pentru programul „Prima Casă”, care a fost prezentat ca un colac de salvare pentru tinerii din Republica Moldova care nu-şi pot permite un spaţiu locativ, numai o mică parte dintre aceştia au depus dosarele la preturile de sector. Motivul – numărul mare de acte care se cer, preţul exagerat la apartamente şi birocraţia la care trebuie să facă faţă solicitanţii.

Potrivit autorităţilor municipale, câte 12 solicitări au fost înregistrate la preturile Râşcani şi Botanica ale capitalei, la Pretura sectorului Centru şi Ciocana – câte 15 dosare, iar pretura sectorului Buiucani a înregistrat 17 dosare. Totodată, funcţionarii afirmă că numărul persoanelor care au manifestat interes faţă de respectivul program este puţin mai mare, dar că solicitanţii nu se grăbesc să adune actele necesare. „Multe persoane au solicitat cereri, dar cu asta şi s-a terminat”, susţin angajaţii preturilor.

Aşadar, programul anunţat cu mult tam-tam de edilul Chirtoacă nu a răspuns aşteptărilor celor cărora se adresează.

Doritorii de a-şi procura apartament nu întrunesc condiţiile impuse de Chirtoacă

Dar să le luăm pe rând. În luna iunie, când primarul Dorin Chirtoacă a anunţat demararea grandiosului proiect, acesta spunea că apartamentele vor fi destinate angajaţilor instituţiilor bugetare şi familiilor tinere. Pe atunci, costul unui metru pătrat de spaţiu locativ varia între 300 şi 400 de euro. La scurt timp, preţurile au fost modificate. Astfel, costul unui metru pătrat este estimat la 500 de euro. Totodată, nici nu mai este clar cine sunt potenţialii beneficiari: familiile tinere şi bugetarii, sau persoanele care se află în evidenţa preturilor şi care depăşesc cifra de 60 de mii.

În plus, solicitanţii care doresc să procure un imobil în rate consideră că cerinţele impuse de Primăria Chişinău sunt prea rigide. Dosarul solicitantului conţine prea multe acte, unele chiar lipsite de relevanţă în ceea ce priveşte procurarea unei case.

Pe de altă parte, preţurile apartamentelor sunt extrem de ridicate, fiind egale sau chiar mai mari comparativ cu ofertele companiilor imobiliare private. În aceste condiţii, mulţi dintre cei care îşi doresc un apartament, pur şi simplu nu şi-l pot permite, din cauza veniturilor modeste, mai ales a angajaţilor din sfera bugetară.

Ca să-ţi cumperi apartament trebuie să ai venituri pe care… nu le ai

„Am fost foarte fericit când am aflat că vor fi construite case sociale pentru bugetari. La început credeam că autorităţile vor ţine cont de faptul că bugetarii au un salariu mic şi, respectiv, preţurile vor fi pe măsură. Acum însă, m-am dezamăgit în acest program. Aşa-zisa ofertă a Primăriei este aceeaşi cu cea care se găseşte pe piaţa imobiliară. Am venit la pretură pentru a mă informa care sunt condiţiile proiectului, dar, sincer să vă spun, cred că cu aceasta şi se va încheia. Când am văzut lista actelor necesare şi salariul care trebuie să-l ai pentru a-ţi putea permite un apartament… Nu cred că bugetarii pot pretinde la aşa ceva. La moment, nu văd altă soluţie de a-mi procura un imobil, în afară de faptul plecării la muncă în străinătate”, susţine Grigore Ciumac, un tânăr care se arătase interesat de oferta Primăriei.

Un alt tânăr, Iurie Paraschiv, ne-a mărturisit că îşi doreşte foarte mult o casă pentru familia sa, însă nu crede că-şi va putea onora obligaţiunile faţă de bancă cu salariul pe care îl primeşte. „Este bine că banca îţi oferă credit la un procent mai mic pentru o perioadă anumită de timp, dar cred că este riscant. Mă voi mai gândi”, ne-a spus Iurie Paraschiv.

Amintim că, pe data de 4 octombrie a început primirea dosarelor pentru programul respectiv. Astfel, solicitanţii pot fi atât persoane care au viză de reşedinţă în Chişinău, cât şi cele care au un loc de muncă aici. În program sunt disponibile 400 de apartamente. Potrivit autorităţilor, prioritate li se va acorda celor care nu au o casă în proprietate sau locuinţa sa nu întruneşte norma sanitară de 9 metri pătraţi pentru o persoană.

Lista actelor impuse de primărie pentru a putea pretinde la un apartament prin intermediul Programului „Prima casă”

– Cerere-tip, în care se va consemna numărul de camere solicitat;
– Copia buletinului de identitate al solicitantului şi a membrilor familiei adulţi şi/sau altor persoane aflate la întreţinere;
– Copia certificatului de naştere al membrilor familiei şi/sau a altor persoane aflate la întreţinere;
– Copia certificatului de căsătorie; copia sentinţei de divorţ definitivă şi irevocabilă;
– Documente din care să rezulte luarea la întreţinere a altor persoane;
– Certificat eliberat de Oficiul Cadastral Teritorial, precum că subsemnatul (şi membrii familiei, inclusiv persoanele aflate la întreţinere) nu deţine în proprietate locuinţă sau teren pentru construcţia casei individuale, sau deţin în proprietate o locuinţă, cu suprafaţa spaţiului locativ pentru fiecare persoană nu mai mare de 12 m²;
– Certificat de la locul de muncă însoţit de o copie de pe carnetul de muncă, autentificat cu ştampila întreprinderii;
– Certificat privind venitul fiecărei persoane (membru al familiei) pentru ultimele 6 luni;
– Certificat privind componenţa familiei;
– Copia diplomelor de studii;
– Documente din care să rezulte dacă solicitantul, un alt membru al familiei şi/sau aflat la întreţinere ori suferă de o boală care necesită, potrivit legii, o cameră separată;
– Declaraţie pe proprie răspundere, privind suma avansului;
– Certificat privind participarea la privatizarea spaţiului locativ a membrilor maturi ai familiei;
– Alte documente sau înscrisuri pe care le consideră necesare în sprijinul aplicării prevederilor criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererii.

Precizăm că preţul unui metru pătrat de locuinţă constituie 500 de euro. Astfel, un apartament cu o cameră va avea 40 de metri pătraţi şi va costa 320 de mii de lei, cu 2 camere (60 de metri pătraţi) va costa 480 de mii de lei, iar preţul unui apartament cu 3 camere (80 de metri pătraţi), este estimat la 640 de mii de lei. Totodată, persoanele care doresc să-şi procure apartament cu o cameră trebuie să aibă un venit mediu lunar de 4 mii de lei, pentru 2 camere – 6 mii, iar cei care îşi doresc 3 camere, trebuie să aibă un venit mediu de 8 mii de lei.
  

Комментариев нет:

Отправить комментарий