четверг, 9 декабря 2010 г.

Supravieţuirea Zonei Euro

Criza datoriilor ameninţă Irlanda, Portugalia şi, potrivit avertismentului lansat de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, chiar supravieţuirea Uniunii Europene.

Noul val al crizei ce ameninţă zona euro a încolţit Irlanda şi, mai nou, Portugalia, determinându-i pe oficialii UE să lanseze mesaje contradictorii. În vreme ce Dublinul era presat ieri să accepte asistenţa financiară europeană pentru a-şi ajuta băncile lipsite de finanţare, preşedintele Consiliului UE a avertizat că blocul comunitar duce o luptă pentru supravieţuirea euro. 

"Dacă zona euro nu va supravieţui, UE nu va supravieţui", a spus Herman van Rompuy, într- o intervenţie dramatică, preluată de presa internaţională. La doar câteva ore însă, comisarul UE pentru economie, Olli Rehn, afişa un calm finlandez, îndemnând lumea să "reziste alarmismului". Criza din Irlanda "nu e o chestiune legată de supravieţuirea euro. E o problemă foarte serioasă în sectorul bancar", a afirmat Rehn, citat de AFP. 

Un ajutor pentru bănci 


Indiferent de gradul de alarmism, respectiv de calm, afişat de unii oficiali europeni, situaţia Irlandei, dar şi a Portugaliei şi chiar a Spaniei, trei ţări strivite sub povara datoriei publice, rămânea ieri complicată.

Oficialii de la Dublin şi Bruxelles au asigurat că Irlanda îşi poate plăti datoria publică, dar că băncile sale, în mare parte naţionalizate de stat, au o nevoie stringentă de finanţare. Presa irlandeză scria ieri că, în vreme ce a refuzat oferta de asistenţă financiară destinată statului, în scopul menţinerii independenţei fiscale, ministrul de finanţe Brian Lenihan era pe punctul de a accepta un ajutor european destinat băncilor irlandeze. Scopul ajutorului este implicit acela de a stabiliza zona euro şi de a calma pieţele. 


Aseară, la debutul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro, care avea pe agendă problema Irlandei, situaţia era departe de a fi calmă. Costul finanţării datoriei publice a crescut atât pentru Portugalia, cât şi pentru Spania, iar guvernele de la Lisabona şi Madrid presau Dublinul să accepte asistenţa financiară pentru a pune capăt instabilităţii.

Комментариев нет:

Отправить комментарий