воскресенье, 24 октября 2010 г.

"The Economist": România sau "cum să nu guvernezi o ţară"

"O glumă de 1 Aprilie". Astfel cataloghează jurnaliştii "The Economist" votul de marţi din Parlamentul de la Bucureşti, când au fost aprobate, din greşeală, scăderea TVA la 5% pentru alimente şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. O decizie curioasă, ţinând cont că autorităţile române au majorat valoarea TVA de la 19 la 24% în urmă cu numai câteva luni, ca parte a unui acord cu FMI, continuă "The Economist".
"Oops, a fost o eroare", detaliază articolul postat pe blogul publicaţiei, care face radiografia unui vot controversat şi ruşinos. Partidul de guvernământ va încerca abrogarea celor două legi, prin două ordonanţe.
"Gafa parlamentarilor face parte dintr-o adevărată tradiţie a politicii disfuncţionale din România, unde adeseori legile par concepute cu câteva minute înainte de vot şi unde se ţine prea puţin cont de strategia pe termen lung sau de impactul financiar", se mai comentează în articol.

Jurnaliştii citează un raport al Băncii Mondiale care vorbeşte despre "frecvenţa deciziilor ad-hoc" şi "folosirea în exces a ordonanţelor de urgenţă", menite să anuleze legi votate în Parlament.

În ciuda planurilor anunţate în urmă cu cinci ani de a măsura rezultatele în loc de planuri, nu s-a făcut nimic. Nu există o prioritizare a politicilor, iar legile sunt aprobate de obicei fără o finanţare adecvată, se mai arată în documentul Băncii Mondiale.

"The Economist" nu este singura instituţie de presă străină care a alocat spaţiu votului din Parlamentul României. AP, MSNBC şi CBS News au vorbit despre taxele micşorate din greşeală în ajunul testului la care va fi supus Guvernul condus de Emil Boc- moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie, care va fi votată miercuri, 27 octombrie.

Комментариев нет:

Отправить комментарий