пятница, 8 октября 2010 г.

Moldova este ameninţată de “un colaps energetic“

Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, continuă să insiste pe aprobarea proiectului de lege, care presupune o majorare semnificativă a plăţilor pentru tranzitul de energie termică din ţevile care trec prin apartamentele persoanelor ce au renunţat la încălzirea centralizată şi au instalat încălzire autonomă.Lazăr a declarat că actualul procent de plată pentru tranzit este prea mic şi dacă nu va fi majorat, atunci Moldova este ameninţată de “un colaps energetic“. “Acest proiect este argumentat foarte simplu, pentru că dacă vor continua debranşările, noi riscăm ca majoritatea locuitorilor din Chişinău şi Bălţi vor rămâne fără încălzire“, a concretizat ministrul.
Totodată, ministrul Economiei a comunicat că procentul de majorare a plăţilor pentru tranzitul energiei termice nu a fost stabilit definitiv, dar experienţa statelor vecine arată că 30% este un indicator optimal. “Românii au stipulat în lege că acest indicator va constitui de la 30% la 50%, în baza deciziei Asociaţiei locatarilor. În Cehia – 30%, în Ucraina la fel“, a declarat ministrul Economiei, specificând că “avem clădiri planificate exact ca şi la ei, adică 30% ne-a părut să fie o cifră corectă“.
Lazăr a subliniat că conform acestui proiect, este prevăzută o majorare diferenţiată a plăţii pentru tranzitul de energie termică. Astfel, potrivit ministrului Economiei, “pentru cei care încă nu s-au debranşat de la sistemul de încălzire centralizată, cu scopul de a stopa într-un mod oarecare acest proces, noi intenţionăm să propunem 20% şi acordul obligatoriu al vecinilor, care este, de fapt, o regulă comunitară“. În context, Lazăr a concretizat că pentru cei care şi-au instalat deja încălzire autonomă, procentul plăţilor pentru tranzitul energiei termice, este discutat.
Potrivit ministrului Economiei, decizia respectivă nu a apărut pe un loc gol, asupra lui a muncit timp de aproape jumătate de an un grup de experţi, inclusiv şi întreprinderile specializate. Lazăr a specificat că la acest moment, proiectul de lege este discutat cu colegii din Cabinetul de miniştri şi deja săptămâna viitoare el planifică să-l prezinte la Guvern.

1 комментарий:

  1. Denis bravo! Foarte interesant blog si articole. Astept gindurile tale la acest blog;)

    ОтветитьУдалить