вторник, 9 ноября 2010 г.

În atenţia CEC, CCCEC şi FISC

Pe 2 noiembrie 2010, partidele politice care s-au înscris în campania electorală au prezentat la CEC rapoartele financiare privind veniturile parvenite şi cheltuielile efectuate din fondul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Conform legislaţiei, aceste rapoarte sunt prezentate în fiece an electoral, la fiecare două săptămâni ale campaniei. Doar că anul acesta, presa şi-a arătat într-adevăr rolul de „putere a patra”, atenţionând asupra faptului că unii simpatizanţi, de doar 23 de ani, au donat partidelor câte o pătrime de milion de lei. De unde?!



Alarma dată de presă a determinat CEC să se autosesizeze, iar CCCEC şi FISC – să verifice legalitatea rapoartelor. Umil, dar instituţiile de resort nu au descoperit „mari abateri de la lege”, chiar dacă Pro TV a reuşit să vorbească cu unul dintre „donatorii” Partidului Democrat, care a recunoscut că nu a dat nici un ban pentru că „n-are de unde”, ci doar a semnat o cerere oarecare.
Scuze domnii mei, dar oare aceasta nu este o dovadă clară că partidele politice s-au abătut de la lege? Oare faptul că unii au donat, conform actelor, mai mulţi bani decât au adunat pe parcursul întregului an 2009, nu este un semnal clar că partidele au finanţatori clandestini, care nu vor să apară la rampă? Oare aceasta nu înseamnă că adevăraţii finanţatori, cei din umbră, vor fi în drept să ceară şi să obţină pârghii legislative şi businessuri la fel de clandestine? Şi întrebările ar putea continua. Să vorbim însă despre veniturile şi cheltuielile fiecăruia.
În primul rând, nici un raport al nici unuia din partide nu conţine informaţii cu privire la sumele achitate PR-iştilor, polittehnologilor, strategilor, oratorilor şi speachwriter-ilor încadraţi în staff-urile electorale ale candidaţilor. Stimaţi domni de la CEC, CCCEC şi FISC, să fim atât de naivi să credem că strategiile electorale se desfăşoară după cum bate vântul? Sau platformele şi discursurile rostite sunt compuse personal de Ghimpu, Filat, Voronin sau Lupu? Nu cred…
Acum despre veniturile (şi cheltuielile) acumulate (şi suportate) de Partidul Democrat din Moldova, în perioada 11-21 octombrie curent.
* Potrivit raportului, în această perioadă a acumulat donaţii de 1 832 000 lei şi a „consumat” 1 831 690,16 lei din aceştia. Ţinând cont de faptul că la începutul perioadei de colectare a surselor PD avea un sold de 372,27 lei, la data de 22 octombrie a ajuns să aibă un sold de 682,11 lei. Două obiecţii:
- Trebuie să cred că PD şi-a gestionat venitul de 1,8 milioane de lei atât de eficace, încât rămâne la sfârşitul perioadei de două săptămâni cu haznaua goală?
- Să cred eu că PD îşi face campania electorală la limita a doar 309,84 de lei (1 832 000 lei venit minus 1 831 690,16 lei cheltuieli = 309,84)?
* Tot într-un mod oarecum straniu, timp de 10 zile (11-21 octombrie) PD a acumulat donaţii de 1,832 milioane de lei şi a efectuat cheltuieli (pentru publicitate, afişe electorale etc.) în mărime de 770 060,16 lei, pentru ca în ziua a unsprezecea, 22 octombrie, când nu a avut nici o donaţie, să facă cheltuieli destinate aceleiaşi publicităţi, afişe etc. în mărime de 1 061 895,5 lei, ceea ce depăşeşte cheltuielile efectuate până la 22 octombrie cu 137%. Impresionant, nu?
* Conform „aşezării geografice”, donaţiile făcute către PD sunt foarte centralizate, adică venite din satele şi oraşele a doar şase raioane: Ocniţa, Edineţ, Glodeni, Făleşti, Străşeni şi Leova.
- Nici un chişinăuian sau bălţean (oraşul de baştină a liderului PD, Marian Lupu) nu susţine financiar Partidul Democrat?
* Nici un deputat sau candidat de pe lista electorală a PD (cu şanse de a accede în Parlamentul legislaturii a XIX-a), în perioada raportată nu au făcut nici o donaţie. Excepţie: deputatul Oleg Sârbu, cu o donaţie de 50 mii lei făcută la 12 octombrie.
* Sumele donate de fiecare cetăţean (simplu) în parte trezesc suspiciuni prin faptul că se repetă. De exemplu, conform actelor prezentate la CEC, 4 persoane au donat sume a câte 25 mii lei; alte 6 – sume a câte 50 mii lei; 7 persoane au donat bani în sumă de 20 mii lei fiecare; 8 cetăţeni – câte 30 mii lei; 12 persoane – câte 15 mii; 17 persoane – câte 10 mii lei; şi tocmai 18 donatori – câte 5 mii lei fiecare.
* Totodată, donaţii mult mai reale, în condiţiile „calităţii vieţii” din Republica Moldova, a câte 8 mii de lei, de exemplu, au făcut doar 3 cetăţeni; câte 2 persoane au donat sume în valoare de 7 şi, respectiv, 4 mii lei; 3 persoane au donat sume a câte 3 mii lei; şi doar câte o persoană a donat sume de 2 şi, respectiv, 1 mie de lei.
- Nu sunt paranoic, dar nu prea cred în coincidenţe de acest fel, pentru că oamenii donează cât pot – o mie, două, trei şi nu cât „trebuie” – 10, 20, 30 sau tocmai 50 mii lei.
* Cei care au făcut donaţii sunt colegi de muncă. De exemplu, donaţii considerabile au făcut colectivele de muncă ale Societăţii pe Acţiuni “Rediul-Mare ICC”, SA “RED Nord-Vest”, SRL “Edineţ-Gaz” şi SRL “Edineţ-Gaz, filiala Ocniţa”, SA “Moldtelecom”, persoane angajate la „Şcoala auxiliară Străşeni” etc.
- Se cer bani de la muncitorii de rând? Se fac donaţii „organizate” din contul salariilor? Sau cineva din colectiv le propune colegilor să semneze „cereri de donare” contra unei sume simbolice de bani? De ce nu s-ar cumpăra semnături „de donare”, dacă se cumpără voturi cu duiumul?!
* Într-o instituţie sau raion, donaţiile au fost făcute într-o zi anumită, şi nu colectate pe parcursul a mai multor zile. De exemplu, 9 din cei 10 angajaţi ai SA „Rediul-Mare ICC” (care au donat câte 10 mii de lei fiecare), au făcut donaţia la data de 12 octombrie, şi doar o singură persoană, într-o altă zi – 18 octombrie. Totodată, toate donaţiile locuitorilor raionului Glodeni (415 mii lei) au fost colectate în ultima zi raportată - 21 octombrie.
* Potrivit raportului, în perioada 11-22 octombrie, PD nu a avut nici o întâlnire în nici unul din acele şase raioane în care a primit donaţii. În schimb, democraţii raportează cheltuieli de 31 950 lei pentru “arenda sălii” Moldova Concert OCI şi cheltuieli de alte 900 lei pentru arendarea sălii Secţiei de Cultură a CRN Nisporeni.
Deci, la Nisporeni a avut loc o întrunire cu alegătorii, dar nu s-au prea găsit susţinători, printre băştinaşi?
* Deşi în tot raionul Ocniţa, tocmai 42 de simpatizanţi ai PD au făcut donaţii de diferite sume, valoarea totală a acestora este de doar 367 de mii de lei. Ceea ce este destul de straniu, pentru că în Glodeni, de exemplu, cu 15 donatori la activ, şi Leova cu 10 donatori, au fost colectate cele mai impunătoare sume, adică 415 mii şi, respectiv, 500 mii lei la Leova. Locurile 4, 5, şi 6 la clasamentul “donaţii pe raion” au fost ocupate de Făleşti, Edineţ şi Străşeni, cu câte 261, 193 şi, respectiv, 96 mii de lei donaţi.
* Încă un lucru straniu este că susţinerea financiară a partidului de către locuitorii din raioanele sus-menţionate este în disonanţă cu susţinerea ”cu voturi”. Astfel, la ultimele alegeri parlamentare desfăşurate (29 iulie 2009), PD a fost susţinut de doar 14,25% din locatarii raionului Leova, 13,44% la Glodeni şi 14,72% la Ocniţa; în timp ce cei care acum au donat mai puţini bani pentru PD, l-au susţinut la alegeri mai aprig: 17,14% la Făleşti şi tocmai 18,34% la Edineţ (fiind cel de-al doilea rezultat în republică, după raionul Sângerei).
Astea fiind spuse, poate chiar prea multe, las lucrurile pe seama instituţiilor competente în soluţionarea neregulilor semnalate.
Maxim Pulber

Комментариев нет:

Отправить комментарий