суббота, 20 ноября 2010 г.

Încă o minciună PLDM-stă

Premierul moldovean, Vladimir Filat, precum şi miniştri din partidul său, inclusiv cel al Afacerilor Externe, Iurie Leancă, au făcut promisiuni că până în anul 2012 Moldova are şanse să se apropie şi mai mult de Uniunea Europeană. Potrivit oficialilor de la Chişinău, care au făcut declaraţiile date la început de campanie electorală pentru anticipatele din 28 noiembrie, odată ce Moldova va beneficia de regim liber de vize către anul 2012, urmat în scurt timp şi de statutul de ţară asociată a UE.

Guvernul a minţit populaţia privind obţinerea unui regim liber de vize până în anul 2012!!! Declaraţia a fost făcută în cadrul prezentării raportului analitic “Alegeri 2010: analiza campaniei electorale, a programelor electorale ale celor mai importanţi concurenţi electorali, prognoza rezultatelor“, de către unul dintre autorii acestuia, conducătorul portalului informaţional – analitic AVA.MD, Vitalie Andrievschi. 

“Proiectul pe care încearcă să-l realizeze Alianţa – liberalizarea regimului de vize cu ţările Uniunii Europene, arată foarte frumos“, a anunţat politologul, menţionând asupra neconcordanţei între declaraţiile conducerii moldoveneşti şi a reprezentanţilor UE.

“Din parte conducerii moldoveneşti sunt date asigurări că totul merge foarte bine şi mai că în anul 2012 va avea loc liberalizarea regimului de vize şi toate astea pe fundalul pasivităţii din partea structurilor europene, care, spre regretul nostru, nu confirmă optimismul actualilor lideri ai Moldovei“, a accentuat Andrievschi, adăugând că partea moldovenească încă “nu are succese“ în direcţia liberalizării regimului de vize.

În acelaşi timp, pe data de 11 noiembrie curent, ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Michael Spindelegger, susţine că Moldova nu este printre “primii le lista candidaţilor la aderarea“ în Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută într-un interviu exclusiv pentru ziarul românesc “Adevărul“.

“Noi decidem în fiecare an, în funcţie de rapoartele Comisiei Europene, care sunt următorii paşi care trebuie făcuţi de fiecare dintre candidatele la aderare. Republica Moldova nu este printre primii pe lista candidaţilor la aderare, dar - important - se află pe această listă“, a spus Spindelegger, accentuând că în chestiuni de aderare “trebuie să fim realişti“, deoarece există multe state, care “aşteaptă de ani buni în anticamera UE“.

În context, şeful diplomaţiei de la Viena a accentuat că nu cunoaşte care este perspectiva de aderare a Moldovei la spaţiul european, deoarece nu este “viitorolog“. “Trebuie să ţinem cont că există pentru fiecare dintre candidatele la UE un plan de aderare, cu termene fixe, care au ca scop accelerarea reformelor. Abia în funcţie de îndeplinirea acestor criterii este decis pasul următor, în acest sens susţinem Republica Moldova“, a mai adăugat Michael Spindelegger.

Комментариев нет:

Отправить комментарий